Uit een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de orale inname van vloeibare collageen peptiden (Viscollageen Poeder MSC) ontstaan uit marine bijproducten [1] komt de volgende conclusie:

Het is wetenschappelijk bewezen dat viscollageen na 8 weken en 10 gram per dag voor 35% meer hydratatie in de gezichtshuid en voor 11% meer hydratatie in de onderarmen zorgt, met alle positieve effecten van dien. Viscollageen wordt goed getolereerd volgens klinische en dermatologische criteria en zorgt voor een significante verbetering van de huid. Daarbij gaat het om type 1 collageen, dat invloed heeft op zowel de huid als het metabolisme [2].

Vertraging van het verouderingsproces

Bij een toenemende leeftijd verliest de huid het vermogen om haar collageenvoorraad aan te vullen. Bovendien verliezen collageenvezels aan kracht en worden ze zelfs gedeeltelijk afgebroken [3, 4]. Studies hebben aangetoond dat de orale inname van viscollageen het verouderingsproces van de huid vertraagt of zelfs omkeert. Dit in tegenstelling tot crèmes, lotions en serums die slechts een oppervlakkig en kortdurend effect hebben. Daarbij is de grootte van de peptiden (0,3 tot 6 kDa) van cruciaal belang [5, 6] voor het effectief opnemen van de peptiden door het lichaam.

Positieve neveneffecten

Sommige peptiden hebben positieve bioactieve eigenschappen die ze meer maakt dan enkel een voedingsstof, en die voor meer positieve effecten op het lichaam zorgen [7]. De huid wordt weer steviger en gladder en de huid behoudt beter zijn elasticiteit. Rimpeltjes kunnen door inwendig gebruik van collageen zelfs verminderen en sinaasappelhuid kan minder zichtbaar worden. Je nagels en haren worden sterker. Er worden steeds meer studies naar deze neveneffecten gedaan, die er veelbelovend uitzien [8, 9].

Onze studie

  • Subject: viscollageen (peptide) poeder (3 kDa) (Viscollageen Poeder MSC)
  • Testpersonen: 20 vrouwen tussen 40-55 jaar, allen met een droge, gezonde huid*
  • Testperiode: 8 weken
  • Testgebied: gezicht en onderarmen
  • Testfrequentie: eenmaal per dag 10 gram
  • Testeenheid: corneometer
  • Testmethode: open, ongecontroleerde, klinische, monocentrische studie volgens
  • Kolmogorov Smirnov test met Lilliefors correctie en matched pair-test

De testpersonen namen 8 weken lang elke dag 10 gram Viscollageen Poeder MSC in. Dat kon eenmaal per dag 10 gram ’s morgens opgelost in 300 ml water of sap of 5 gram in de ochtend en 5 gram in de avond, beide keren opgelost in 150 ml water of sap. Tijdens het objectieve onderzoek kwamen geen klachten binnen van huidaandoeningen in het testgebied en medisch ingrijpen of het onderbreken van de studie was op geen enkel moment nodig.

De resultaten meten

De hydratatie van de buitenste laag van de huid (stratum corneum) van het gezicht en de onderarmen werd voorafgaand en na afloop van de 8 weken gemeten met behulp van een corneometer. Daarbij moesten de testpersonen eerst 45 minuten acclimatiseren bij een temperatuur van 22 graden Celsius en 60% relatieve luchtvochtigheid. De huid werd op drie verschillende plekken gemeten en van de gemeten waarden werd het gemiddelde genomen.

De maximale toename in hydratatie van het gezicht was bij één van de deelnemers maar liefst 80.08% en de maximale toename in hydratatie bij de onderarmen was bij één van de deelnemers maar liefst 35.36%. De test leidde bij geen enkele deelnemer tot een ongewenste huidreactie of -aandoening.

Conclusie:

Het is wetenschappelijk bewezen dat Viscollageen Poeder MSC na 8 weken en 10 gram per dag voor 35% meer hydratatie in de gezichtshuid en voor 11% meer hydratatie in de onderarmen zorgt.

Viscollageen Poeder MSC heeft een heerlijke aardbeiensmaak en lost goed op, zelfs in koude dranken en yoghurt. Het bevat acerola poeder met natuurlijke vitamine C, wat van belang is voor de vorming van lichaamseigen collageen. Het MSC-keurmerk garandeert dat er netjes met de visstand en het milieu wordt omgegaan en dat het collageen gemaakt wordt van louter de huid van 100% MSC-gecertificeerde wilde kabeljauw.

* Uitgezonderd waren testpersonen met ernstige of chronische huidontsteking of andere huidaandoening of ernstige of chronische ziekte, die medicijnen of huidverzorgingsproducten innamen tot een week voor de studie en die de resultaten zouden kunnen beïnvloeden, die zwanger zijn of borstvoeding geven, die tijdens de studieperiode zonnebaden of die allergisch zijn voor vis en/of schaaldieren.

Literatuur:

[1] Wasswa J. et al. (2007) “Gebruik van bijproducten van de visverwerking in de gelatine industrie.” Food Reviews International 23.2:159-174.
[2] Marcus R. et. al. (1996) Osteoporose. Academic, New York.
[3] Bonta M. et al. (2013) Het verouderingsproces weerspiegeld door histologische veranderingen in de huid. Rom J Morphol Embryol. 54(3 Suppl.):797-804.
[4] Smalls LK. et. al. (2006) Effect van huiddikte, weefselsamenstelling en body site op biomechanische eigenschappen van de huid. Skin Res Technol. Feb;12(1):43-9.
[5] Panwar P. et al. (2015) Veranderingen in structuur-mechanische eigenschappen en collageenafbraak tijdens veroudering. J Biol Chem. Sep 18;290(38):23291-306.
[6] Venkatesan J. et.al. (2017) Viseiwit en -peptiden voor cosmeceuticals: A Review. Mar Drugs. May 18;15(5) Pii E143.
[7] Asserin J. et.al. (2015) Het effect van orale collagen suppletie op hydratatie en collageennetwerk van de huid: Bewijs van een ex vivo model en gerandomiseerde, placedo-gecontroleerde klinische studies. J Cosmet Dermatol. Dec;14(4):291-301.
[8] Iwai K. et al. (2005) Identificatie van food-based collageen peptide in menselijk bloed na orale inname van gelatine hydrolysaten. J Agric Food Chem. Aug 10;53(16):6531-6.
[9] Zague V. (2008) Een nieuwe blik op het effect van inname van collageen hydrolysaten op huideigenschappen. Arch Dermatol Res. Oct;300(9):479-83.